Bornem maakte samen met Aquafin een hemelwater- en droogteplan op.
1. Klimaatadaptatie
Het veranderende klimaat leidt in Vlaanderen tot nattere winters en intensere zomerbuien, afgewisseld met langere periodes van droogte. Met een hemelwater- en droogteplan stellen we maatregelen voor die niet alleen op een robuuste manier water kunnen opvangen en infiltreren, maar ook helpen om andere effecten van de klimaatverandering zoals hittestress te verminderen. Verder zijn er ook andere ecosysteemdiensten verbonden aan een groenere omgeving, zoals de opvang van CO2, die ook een mitigerend effect hebben op de klimaatverandering.
2. Wateroverlast tegengaan
De toenemende verharding en het veranderende neerslagpatroon zorgen ervoor dat de huidige knelpunten van wateroverlast kritischer worden. Tegelijk ontstaan er ook nieuwe knelpunten. Binnen een hemelwater- en droogteplan bekijken we het totale watersysteem, zodat we deze knelpunten grondig en efficiƫnt kunnen bestuderen en/of aanpakken.
3. Droogte beperken
Door de toenemende verharding en bebouwing en het ontbreken van infrastructuur om het hemelwater op te vangen, stroomt een groot deel van het water versneld weg. Het zou veel beter ter plaatse gehouden worden, zodat het in de bodem kan infiltreren en het grondwater kan aanvullen. Verdroging van de bodem heeft een negatieve impact op verzilting, CO2-opslag, enzovoort. Als er geen ruimte is voor infiltratie, kan het hemelwater gebufferd worden voor hergebruik.
4. Waterkwaliteit verhogen
De waterkwaliteit in onze waterlopen is, ondanks grote vooruitgang, nog lang niet overal goed genoeg. Door hemelwater niet langer te lozen op het gemengde rioleringssysteem, zal de riolering minder snel overbelast geraken en komt er dus via overstorten minder vervuild water in de waterlopen terecht. Daarnaast is het afvalwater dat op de zuivering terecht komt minder verdund als het niet gemengd is met regenwater. Dit zorgt voor een betere zuivering en voor properder water.
5. Slim investeren
Rioleringswerken gaan altijd gepaard met grote investeringen. Met een hemelwater- en droogteplan heeft Bornem een kompas in handen dat toelaat om gericht te investeren en te kiezen voor de meest efficiƫnte oplossing. Zo moet de oefening niet voor elk project afzonderlijk gebeuren.
Documenten
- NTS_Hemelwaterplan_Bornem_v1-0.pdf3,1 Mb pdf
- Rapport HWDP Bornem_v2-0.pdf11,1 Mb pdf