Inhoud
Je wilt graag jouw eigen zaak opstarten? Maar hoe begin je daar nu aan? Welke administratieve formaliteiten moet je in orde maken? Waar moet je allemaal rekening mee houden?
We sommen het hieronder op.
Onze ambtenaar lokale economie is het aanspreekpunt voor de zelfstandige ondernemer in Bornem en vervult een brugfunctie naar de ondernemers in onze gemeente en organisaties als VOKA en UNIZO, de intercommunales, het Agentschap Innoveren en Ondernemen, enz.
Hij helpt zelfstandige ondernemers en starters graag verder met allerlei vragen rond wetgeving, vergunningen, zoals:
Omgevingsvergunning
Drankvergunning
Attest voor een publiek toegankelijke inrichting (PTI-attest)
...
De ondernemingsloketten betekenen een grote vereenvoudiging voor jou als toekomstig zelfstandige. Op één enkele locatie kan je alle nodige formaliteiten regelen.
De voornaamste taken van een ondernemingsloket zijn:
Inschrijving van elke handelaar/onderneming in de Kruispuntbank der Ondernemingen (KBO)
Aanvragen van een uniek ondernemingsnummer (dit vervangt het vroegere btw-nummer en handelsregisternummer)
Controle van de voorgaande, nodige vergunningen voor het uitoefenen van een activiteit
In Bornem zijn er geen ondernemingsloketten. In Mechelen zijn een aantal ondernemingsloketten gevestigd.
Je bent natuurlijk vrij in je keuze om bij één van de acht erkende ondernemingsloketten een KBO-inschrijving aan te vragen.
Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen is een belangrijk aanspreekpunt voor elke Vlaamse ondernemer. Op hun website vind je meer informatie over financiering en steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid, formaliteiten en vergunningen,…
Ze geven ook allerhande aandachtspunten voor het opstarten van een eigen zaak.
VLAIO biedt ook het startkompas aan. Dit is een werkinstrument waarmee je de haalbaarheid (financieel en organisatorisch) van jouw project kan inschatten. Het startkompas kan ook dienen als basis voor een ondernemingsplan.
UNIZO verenigt ongeveer 85.000 ondernemers, zelfstandigen, KMO’s en vrije beroepen in Vlaanderen en Brussel, van eenmanszaak tot groei-KMO uit alle sectoren. Daarmee zijn ze de grootste ondernemersorganisatie.
UNIZO wil ondernemers verenigen, informeren, adviseren en hun belangen behartigen, kortom ze maximale kansen geven. De organisatie richt zich tot zelfstandige ondernemers, werkend in hun eigen zaak en op eigen risico. Ze staan dicht bij hun markt, hun medewerkers en klanten. Het gaat dikwijls om gezins- en familiebedrijven van jonge eenmanszaak tot internationaal actieve groei-KMO’s.
VOKA vertegenwoordigt meer dan 17.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen.
VOKA wil als het meest, nabije, invloedrijke en professionele netwerk van ondernemers en de representatieve organisatie van ondernemingen in Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil op die manier fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van de regio.
Zoek je ruimte voor je onderneming/handelszaak/vrij beroep? Kijk naar de beschikbare panden en/of percelen via BizLocator.
Voor een pop-upstore geldt een specifieke regelgeving. Kijk voor meer info op de site van VLAIO.