Schadevergoeding bij een landbouwramp

Inhoud

Wanneer er schade wordt aangericht aan land- en tuinbouwteelten in open lucht of onder glas als gevolg van weersomstandigheden of wildvraat die de bedrijfsinkomsten van landbouwers en/of tuinbouwers in aanzienlijke mate verminderen, kan er een aanvraag gedaan worden om de schattingscommissie bijeen te roepen. Die aanvraag doe je bij de dienst omgeving.
De commissie komt dan ter plaatse en stelt een proces-verbaal op.

Uitzonderingen

Tot en met 31 december 2019 was er nog een onderscheid tussen een algemene natuurramp en een landbouwramp. In beide gevallen moest de ramp dan erkend worden door de Vlaamse Regering. Sinds 1 januari 2020 wordt er niet langer een onderscheid gemaakt tussen algemene rampen en landbouwrampen. Alle schade veroorzaakt door erkende uitzonderlijke weersomstandigheden vallen onder de noemer ramp.

Sinds 1 januari 2020 geldt er een overgangsperiode van 5 jaar voor schade aan teelten in de landbouwsector. Tijdens de overgangsperiode wordt een tegemoetkoming voor teeltschade gradueel afgebouwd en is de grootte van de vergoeding afhankelijk van het afsluiten van een brede weersverzekering voor teelten.

Regelgeving

Het landbouwrampenfonds is sinds de zesde staatshervorming een bevoegdheid van de Vlaamse overheid. Sinds 1 januari 2020 geldt de nieuwe Vlaamse regelgeving:

  • Decreet van 5 april 2019 houdende de tegemoetkoming in de schade die aangericht is door rampen in het Vlaamse Gewest