Inhoud
Bornem heeft sinds 2008 een stedenband met de gemeente Nquthu in Zuid-Afrika. Door uitwisseling van kennis, informatie en ervaringen proberen beide gemeenten (zowel het bestuur als de inwoners) iets van elkaar te leren en elkaar te versterken. Zo helpen we elkaar om als gemeente ons steentje bij te dragen tot het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.
In februari 2020 werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst afgesloten voor een periode van 6 jaar. Bornem en Nquthu zullen de komende jaren projecten uitwerken rond de thema’s jeugd, milieu en lokale economie.
Waarom een stedenband?
Mondiale samenwerking van een lokaal bestuur is een vorm van internationale samenwerking die tot doel heeft als partners bij te dragen aan meer internationale rechtvaardigheid. Mondiale samenwerking vertrekt niet van een hulpreflex, maar ziet de globalisering als kans om mensen en instellingen (zoals gemeentebesturen) wereldwijd op gelijkwaardige basis te laten overleggen, van elkaar te leren en samen te werken.
We stappen af van een donorlogica om te evolueren naar een actorlogica, waarbij uitwisselen en leren centraal staat. Bij mondiale samenwerking komen partnerschappen tot stand met internationale actoren, waarbij er wordt gestreefd naar internationale rechtvaardigheid. De ‘mondiale’ gemeente van de toekomst zal vooral ook naar de eigen werking kijken. Daarom gaat ze samenwerkingsprojecten aan over mondiale thema’s waar zowel zijzelf als haar partner(s) mee te maken hebben (armoede, verstedelijking, eerlijke handel, klimaat, migratie…). Samen zoeken ze naar oplossingen.
Op die manier werkt de gemeente via de internationale samenwerking ook op haar eigen grondgebied aan mondiale uitdagingen.
Projecten in de stedenband
In het verleden werden verschillende projecten succesvol afgerond. Er werd in samenwerking met Bornemse jongeren en de jeugddiensten van de beide gemeenten een speelpleinwerking opgezet in Nquthu. Door overleg met beide jeugddiensten werd het belang van investeren in jeugd in beide gemeenten duidelijk.
Rond milieu werd er uitgewisseld rond afvalbeleid en sensibilisering rond afval. Met de steun van de federale overheid werd er een Buybackcentrum in Nquthu opgericht.
In september 2024 organiseert Bornem een jongerenuitwisseling naar Nquthu. Zes Bornemse jongeren zullen de cultuur in Nquthu leren kennen en zullen zich in de uitwisseling met zes Nquthese jongeren focussen op duurzame landbouw, duurzame voeding en fair trade. Zo geven we de kans aan Bornemse en Nquthese jongeren om hun wereldbeeld te verbreden en van elkaar te leren over duurzaamheid.