Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nest van Aziatische hoornaar gespot? Vraag je subsidie voor bestrijding aan!

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die zich razendsnel verspreidt over Vlaanderen. Hij vormt een bedreiging voor de inheemse bijen en andere bestuivers, die essentieel zijn voor ons ecosysteem en onze biodiversiteit.

Het is dus belangrijk dat de verspreiding van de Aziatische hoornaar zoveel mogelijk beperkt wordt en dat nesten verdelgd worden. Om deze bestrijding zo veel mogelijk te stimuleren, biedt Bornem een subsidie aan voor de verdelging.

Procedure

Voor je aanvraag

  1. Maak een foto van het te verwijderen nest vóór de interventie. Twijfel je of het om een nest van de Aziatische hoornaar gaat? Onderaan dit bericht vind je de verschillen. 
  2. Stuur je foto in via de website van Vespa-Watch, zodat hij gevalideerd kan worden door een kenner. Als het nest bevestigd werd, kan je de verwijdering aanvragen.

Aanvraag

  1. Laat het nest verdelgen door de brandweer of een daartoe erkende verdelger. Een lijst van erkende verdelgers vind je hier
  2. Vul het aanvraagformulier tot terugbetaling in. Dit kan tot uiterlijk zes maanden na verdelging. 

De toelage wordt uitbetaald nadat het college van burgemeester en schepenen de aanvraag positief heeft beoordeeld. Het bedrag wordt overgeschreven op het opgegeven bankrekeningnummer.

OPGELET: kijk goed of het gaat om de Aziatische of Europese hoornaar gaat. De Europese hoornaar vormt geen gevaar.
De Aziatische hoornaar is een grote, donkere wesp. Ze is groter dan een gewone wesp, iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar en je kan ze goed herkennen aan haar unieke kleurencombinatie. Op de kop en het borststuk zijn ze volledig zwart en ook het achterlijf is grotendeels zwart met slechts één brede gele band. De pootjes zijn zwart met opvallende gele tipjes. 

E-loket

Hoe werkt het e-loket
  • Aanvraag subsidie bestrijding Aziatische hoornaar

    Formulier
Gepubliceerd op 28 sep 2023
Nieuwsoverzicht
Azia

Meer info

adres
Hingenesteenweg 132880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 16
e-mail
burgerzaken@bornem.be

Openingsuren

Vandaag:9 tot 12 uur

Enkel op afspraak tussen 9 en 12 uur van maandag t.e.m. vrijdag. Op woensdag ook tussen 13.30 en 19 uur.

Ook telefonisch bereikbaar tussen 13.30 en 16 uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. 

Deel deze pagina