Erfgoeddag in Bornem

Erfgoeddag staat dit jaar in teken van ’thuis’. Want erfgoed maakt mee een huis tot een echte thuis.

Een thuisgevoel hoeft zelfs niet verbonden te zijn met een plaats. Denk maar aan familieverhalen en -tradities, of de voorwerpen die herinneringen aan geliefden oproepen. Vaak zo gewoon en toch zo bijzonder. Benieuwd wat regio Rivier&Land voor Erfgoeddag op zondag 21 april in petto heeft? 

Thuiswerkers bij de mandenvlechters

Rond de eeuwwisseling werkten in groot-Bornem meer dan 4.000 mandenvlechters die de stiel aanleerden van vader op zoon. Dit als atelierwerker, thuiswerker of eigenwerker. Jammer genoeg werden handwerk en vakmanschap ingehaald door technologische vooruitgang en industriële processen. Maak kennis met nieuwe vlechttechnieken en materialen in de prachtige tentoonstelling “Gevlochten dieren en vogels”. Daarnaast kan je als museum-bezoeker zelf in de huid van een mandenmaker kruipen met de workshop “mandje vlechten”. Droom lekker weg op het terras met het lokaal “Ne Slijkneus”-bier of koekje, speel mee de volksspelen of huur een fiets en ontdek de omgeving!

Praktisch

De Zilverreiger vzw – Scheldestraat 18, Weert – 10 tot 18 uur

Wonderkamer Naturalia: dieren thuis in Wintam

Tijdens de Erfgoeddag is de ‘Wonderkamer Naturalia’ in de kerk van Wintam voor het eerst te bezichtigen. In een kleine sfeervolle ruimte staan de dieren centraal die hun thuis hadden in Wintam of er terechtkwamen voor huishoudelijke consumptie. Ook huiselijke gebruiksvoorwerpen die vervaardigd zijn uit dierlijke resten worden belicht. De expositie zal onder meer gaan over over de relatie tussen mens en dier doorheen de tijd. Het verhaal wordt gebracht aan de hand van vondsten van, al dan niet door de mens bewerkt, botmateriaal (o.a. hert, mammoet en oerrund, maar ook gedomesticeerde dieren, zoals paard en varken), gevonden bij de aanleg van de kanaalarm in Wintam.

Praktisch

Genootschap Sint-Margaretha Wintam – Museumkerk Wintam – Eduard De Blockstraat 2, Wintam – 10 tot 17 uur

Gepubliceerd op 2 apr 2024
Nieuwsoverzicht
Erfgoeddag

Meer info

adres
Kloosterstraat 712880 Bornem
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel. tel.
03 890 69 23
e-mail
abdij@bornem.be

Deel deze pagina